Du är här

Handbok för blivande autokrater

Desto tidigare du påbörjar planeringen, desto fler folk kommer ha möjlighet att delta. SCA Styringheim arrangerar varje år följande evenemang:

Gourmetfesten (någongång i feb/mars) och har mattema som inriktning. Det hindrar inte från att du gör ett eget tema. (Vi har haft nybörjar- och barntema)

Medeltidsveckan (vecka 32) och arbetet brukar börja redan under hösten innan. Arbetet består i att arrangera medeltidslägret. Kontakta styrelsen (om du inte vet vilka som har påbörjat arbetet) eller huvudautokraten direkt ifall du vill vara med i autokratgruppen.

Storstyringkampen (slutet av september) är där vi via gutniska lekar utser nästa års baronpar. Traditionellt är det sittande baronpar som är autokrater, men de har inget emot ett par extra händer.

Luciafest och baroninvestitur (december: helgen närmast Lucia) är då det nya baronparet krönts. Traditionellt brukar det vara en stadsvandring där vi tillsammans löser olika gåtor som tar oss vidare (Alma har haft ansvaret för stadsvandringen under många år och kan hjälpa till med mer information). På kvällen hov och sedan en stor bankett som de senaste åren varit på Kapitelhusgården. Här finns det också utrymmen för förändringar om man kommer på en rolig idé. Tänk bara på att ha tät kontakt med både sittande baronpar, men framförallt det nya baronparet; det är deras första event som baronpar och kan ha lite idéer om hur de vill att kröningsceremonin skall se ut eller var de vill ha den.

Förutom Styringheims lokala evenemang har du även rätt att ansöka om att arrangera furstetornering, krontornering eller kröning. Dessa skall först godkännas av styrelsen, därefter skickas ansökan in direkt till antingen fursteparet eller kungaparet (beroende på vilket evenemang du ansöker om att arrangera).

Hur blir man autokrat?

Ibland väljs autokrater på ett styrelsemöte, ibland på ett medlemsmöte och ibland så påbörjar någon arbetet. Egentligen har vi inte några formella regler annat än att styrelsen skall godkänna dig som autokrat. Kontakta styrelsen ungefär senast ett halvår innan och hör ifall platsen som autokrat är ledig, de kommer garanterat bli glada för att någon är intresserad av att hjälpa till!

Tänk på att du som autokrat måste vara medlem i SCA.

Vad behöver man tänka på som autokrat?

Budget: Om du är osäker på vad som ska ingå så kontakta styrelsen och be att få tidigare års budgetar för just de evenemangen. Du hittar en budgetmall på hemsidan som kan användas som stöd: Om föreningen/blanketter

Styrelsen måste även godkänna din budget innan du kan göra ett evenemang officiellt. Ibland har Styringheim möjlighet att sponsra ett evenemang så att du kan hålla en lägre evenemangsavgift.

Autokratgrupp: Hitta någon som är intresserad av att ansvara för all matlagning. Det tar mer tid än man tror och du själv behöver lägga din tid på att lösa de småproblem som kan uppkomma här och där. Resten av autokratgruppens storlek är helt beroende på hur stort evenemang du har tänkt arrangera, men det kan alltid vara skönt att ha åtminstone en person till att bolla idéer med. (Medeltidsveckans autokratgrupp brukar i regel bestå av minst 6 personer, men det är ett litet annorlunda evenemang)

Checklista för budget

-          Hur mycket bensin kommer gå åt

-          Ska jag ha en förseningsavgift

-          Kostar det mindre för barn under 12 år

-          Går barn under 3 gratis

-          Sopsäckar, tejp, toalettpapper mm

-          Lokalhyra

-          Eventuella kostnader kring föreläsningar/kurser, eller betalar de som deltar själva

 

Hur anmäler jag datum? (Dvs skapar ett officiellt evenemang vilket krävs om exempelvis utmärkelser skall delas ut)

Alla evenemang i Kungadömet Drachenwald hittar du på: http://www.drachenwald.sca.org/content/kingdom-event-calendar

Se först till att du har godkänt av styrelsen, därefter anmäler du via länken http://www.drachenwald.sca.org/node/61

Tänk på att de flesta grupper måste hålla ett visst antal evenemang per år, det innebär att datumen ibland kan bli hinna bli uppbokade. Eftersom Drachenwald är ett så pass stort kungadöme så brukar det dock godkännas två evenemang på samma helg, förutsatt att du fått godkännande från den grupp som bokade datumet från början.

En del evenemang i Nordmark/Drachenwald är återkommande evenemang, kontrollera med styrelsen ifall du är osäker.

Det kan även vara en god idé att höra med sittande baronpar om de har några åsikter om datumet, de kanske har saker i sitt mundana liv som gör att det inte kommer ha möjlighet att delta ifall du inte första kontrollerar med dem att de kan det datumet du hade tänkt.

Hur väljer jag lokal?

Gourmetfesten brukar vara på någon sorts bygdegård. Medeltidsveckan är vid Oscarsstenen. Storstyringkampen har vi de senaste åren haft i ett änge hos Jorulf och Märta. Lucifesten brukar vara på Kapitelhusgården.

Detta är inte ett måste! Ska vi lägga medeltidsveckans läger i gravarna? Ska vi ha Luciafesten i Stavgard? Allt går att ändra på, ibland kan det vara bra att höra med gamla autokrater om fördelar/nackdelar kring att byta lokal, men var inte rädd för att pröva!

Checklista för lokal:

-          Hur många ska få plats

-          Finns det övernattningsmöjligheter

-          Finns det duschar för fighters

-          Kommer det hållas några föreläsningar

-          Kan man laga bankettmat på plats

-          Finns det bord och stolar

-          Behövs det extra uppvärmning

-          Finns det plats för fighting

-          Är det mitt ansvar att lösa transporter

-          Finns det plats för ett hov

 

Vad behöver jag mer tänka på att lösa innan evenemanget?

Checklista för mat

-          Vad ingår det för mat? (normalt är frukost/lunch/bankett lördag och frukost söndag)

-          Vem är matokrat; fixar matokraten inköpen eller måste jag göra det själv

-          Vad ska vi servera

-          Hur lång tid vill jag att banketten skall pågå

Checklista för praktiska saker

-          Var gör jag av soporna efter evenemanget/har jag köpt in sopsäckar

-          Hur gör jag med städningen

-          Har jag avdelat en skogräns så jag slipper skura hela lokalen från lera

-          Hur ser schemat ut, när vill baronparet ha sitt hov

-          Ska det vara fighting, har jag en marsk som är ansvarig på plats