Du är här

Rapportera till Moasen

26 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Lunetta
Rapportera till Moasen

Lunetta här, som ni kanske vet är jag MOas över styringheim även kallat skrå hållare. 4ggr om året skickar jag en rapport om hur flitiga vi är på konst och hantverk här i styringheim . Jag skulle vilja att alla som gör något innom konst och hantverk dokumenterar vad de gjort i denna tråd. Du kanske ställt upp i en tävling , hållt en föreläsning, lagat mat till en bankett , spelat eller underhållit på ett hov eller illuminerat / Kalligraferat skrållor. Kanske har du sytt en ny hatt eller gjutit tenn knappar eller bankat i hop en alldeles egen rustning. inga saker är för små eller stora för att rapporteras. Att synas i raporterna gör att fler personer utanför vårt baroni får kännedom om undersåtarnas flitighet, Det gör att Styringheim ser bra ut och kanske kan det bli lättare att se när det är dags för utmärkelser till flitiga hantverkare. I Raporten fins även en lista med namn och telefon nummer på hantverkare man kan ta kontakt med för olika sorters hantverk så det blir lättare att hänvisa till rätt person när någon vill ha hjälp att tex kalligrafera eller nålbinda, så om du har något du är bra på så skicka gärna ditt namn och alias samt hantverk och telefon nummer till mig eller skriv in det i denna tråd / Lunetta för Styringheims konst och vetenskap

Sigrid Petersdotter
Nålbindning

Jag nålband mössor och ett par sockar till våra småttingar som skulle till käncke.

Samt ett par nya Sockar till mig själv

Fick på Päron lära mig att göra en börs, Åsa Vävare var lärare..

Inte mycket att raportera, men iallafall något.

/Sigrid

 

Hanna Östergren

0735 42 69 29

Styringheim är mitt hem!

Whilja
Detta är väl ungefär vad som

Detta är väl ungefär vad som hänt för min del sen typ april:

Mönster och mönsterpassningar:
- gjort om mitt mönster till tajt ärm med söm baktill för större rörlighet
- gjort mönster med knappar till plagg som jag inte vet vad det heter: struthätta fast utan hättan och struten : collar? kort mantel?,
- experimenterar med att få fram ett 3-delat 1500-tals mönster som ska passa till att sy landsknektskläder. Mönstret ska vara såpass välsittande att den ska stadga bysten utan annat stöd än själva tyget.
-gjutform för brons till en bältessölja för mitt protegébälte som ska vara färdigt till kröningen.

Sömnad:
- har bytt bort en gammal cranachklänning jag har haft hemma: ritade ett mönster för puff och pluder på ärmarna, samt veckat kjolen så den passar dess nya ägare.
- Visat hur en stureskjorta klipps ut (1500-tal) och gett instruktioner till hur kragen/ manschetter smockas med honeycomb-teknik.
- sytt en sådandärsomjagintevetvaddenheter med tygknappar till min 1400-talsdräkt för jag tröttnade på att ha en struthätta som sabbade frisyren varje gång det blev kallt om axlarna =).
- sytt en till sådandärsomjagfortfarandeintevetvaddenheter, fast ännu kortare, med ränder och snören som stängningsanordning. Passar till min bumladräkt.
- sytt en ny bumlahatt efter modell av ett träsnitt  från1520.
- håller just nu även på med det sista på en "dagbumladräkt" i linne att ha under varma sommardagar, klar till kröningen. Enklare modell utan slitsar.
- sydde en slitsad pung som matchar bumladräkten att ha tills jag får tummen ur och lär mig att sy en riktig bältesväska i läder...
- sprättade och sydde om livet i min bumlaklänning i ylle då jag hade sytt den för stor av någon anledning... passade även på att lägga in pluder i armbågsslitsarna, samt korta bredden på den gula bandet vid halslinningen för att jag tyckte det blev snyggare rent estetiskt... Är just nu på gång och syr pluder till axelslitsarna så att jag äntligen får bort det kalla draget som är vid axlarna på kvällarna.

(Ylleplaggen sys med 1-trådigt ullgarn och linneplaggen sys med vaxad lintråd, båda med efterstygn. Knapphål och snörhål sys med knapphålssilke.)

En dålig sak som hände var att min axel gick sönder i april sedan jag sträcksydde i massa timmar och därmed överansträngde axeln ordentligt. Så nu har jag stränga order om att jag inte alls ska sy något tills det har läkt. (...eller som jag tolkar det: sy lite grann, men vila varje halvtimme och noga känna efter och sluta så fort axeln börjar värka det minsta... 

...Måste Bara...Sy...Färdigt Denna...Sömmen...Också...  

 :-)

________________________________
whilja@styringheim.se

Åsa vävare
Åsa vävares rapport

Ok, då får jag också rapportera en del. Det blir väl lite av vad jag gjort sedan jag gick med i Styringheim för några år sedan. Men jag har ju hållit på med textil och medeltid tidigare!

Framför allt har jag använt min tid till att göra en handvävd utrustning till vårt tält. Det har blivit en hel del - mattor, filtar, kuddar, handdukar mm.

Handvävda klädespersedlar har det inte blivit så mycket ännu - enbart en stor handvävd "herdehätta" till Samuel.

Sytt en hel del nya dräkter till Martin och mig själv - har sytt ny garderob under de senare åren efter att jag börjat sy allt för hand. Mycket knappar och vävda kanter vid knäppningarna.

Jobbat en hel del med mönster till kjortlar och skjortor - anpassningar efter de herolfsnäsmönster jag köpt från Nationalmuseet i Köpenhamn. Och med olika sorters hättor, öppna och med knäppningar i olika längder. Tanken är att rita ut dem som färdiga mönster. Det har jag gjort med ett skjortmönster som jag nu har i 3 storlekar.

Den lilla "Birgittahättan" har jag hållit på med ett tag och ska fotografera i lite olika varianter.

På sista universitet höll jag en föreläsning om att väva medeltida textilier med moderna garner - samma som jag höll på Kapitel under MTV

Försökte att hålla ihop en liten visning av Vävargillet på DW. Är magister i Vävargillet.

På Päron använde jag Hanna och Emma till en liten test att göra en verkstad för att tillverka en enkel börs. Den verkstaden blir av "på riktigt" på Kapitel 4 juli. Och har efter det arbetat fram en modell till en pilgrimsväska som man också väver ihop.

Och framför allt kompletterat min textillitteratur med mer medeltida textillitteratur. Det är tillåtet att komma hem och bläddra i dem och läsa på plats - men jag lånar inte ut dem.

Jag har en ny hemsida på gång med mina medeltida vävar, den är under uppbyggnad www.textilverkstad.se

Lunetta
Svar till sigrid

Jättebra , svårare behöver det inte vara att raportera till moasen. Kan jag även lägga till dig i listan över styringheims hantverkskunniga ?  Förslagsvis som kunnig i nålbindning  :)

Lunetta
till whilja

Tackar för raporten, kan jag lägga till även dig i listan över styringheims hantverkare med förslagsvis mönsteranpassning eller 1500-tal som specialitet ?

Lunetta
svar till åsa

Hej Åsa ,tack för rapporten kan jag lägga till även dig i listan över styringheims hantverkare förslagsvis som vävarexpert ?

Renika
moas-rapport

Så vad har jag gjort sen förra året...

Jag har totat ihop en korsettsömnadskurs med fastlandslärare för hågade styringskor (jag tror vi blev 7-8 st) även om min korsett inte blev klar.

Jag har arrangerat universitetet och lyckades få hit riktigt bra föreläsare med stor blandning mellan hantverken.

Jag har hållit i a&s-kurser under mtv i bland annat handsömnad (tillsammans med andra i skräddargillet), knappar och knapphål och nålbindning.

Jag har provat ut och sytt strumpor och även delat med mig av mönstret till andra intresserade. Jag har hjälpt andra med tillklippning och konstruktion av bebiskläder (en vetenskap för sig).

Jag har sytt min första frontsnörda fjortonhundratalsklänning som ger stöd för byst utan bh. Jag har hjälpt ett antal medlemmar i Styringheim med mönsteranpassning och sömnad av nya dräkter. Jag har hållit kurs i handsömnad och broderi på Baggeholms novemberfest tillsammans med Felicitas.

Ja, det var lite kort... har säkert gjort en del annat också men det kommer jag inte ihåg nu... Har förstås fått upp lite mer bilder på min hemsida www.renika.se

Whilja
Till Lunetta

Det jag kan:

Mönsteranpassning (specialité är klänningar som ersätter BH och ändå ger stöd till stor byst)

Tidsperioder: franskt 1400-tal , landsknekt 1500-tal

Tekniker: Knappar, knapphål, snörhål, smockning, slashing för pluder m.m.

________________________________
whilja@styringheim.se

Piroska
Skriptorierapport

Jag håller ju i Nordmarks pränteri, och kan rapportera att av de ca 50 skrållor som gjorts till Nordmark sedan Gourmet har styringar helt eller delvis gjort 11! Då är det inte inkluderat de som har gjorts för baronparets eller kungaparets räkning. (Då blir det ca 10 till).

Det är ett bra snitt att styringar gör ca 1/5 av skrållorna i landet och det är inte illa pinkat.

Själv har jag annars, med Renikas hjälp, sytt upp ett antal barnkläder i sann anakronikstisk anda. (Medeltida material och praktiska lösningar). Dessutom har jag sytt en ny tubklänning till min vikingasamling och amningsanpassat nästan samtliga underklänningar. Med Silwa af Svaneholms hjälp försökte jag på Knäcke lära mig att nålbinda. Det gick bra då, men nu minns jag inte länre...

Om folk vill ha kontakt med mig kan jag följande:

Skrållmakeri, tips och trix om material m.m.

Stenhuggeri

Lättast att nå mig på: tide_gam@yahoo.com Mitt nummer har du, den vill jag inte posta på en öppen tråd.

Kramar Piri

Lunetta
Dags att rapportera in era hantverk

Hej Lunetta här , jag måste rapportera in våra konst och hantverks aktiviteter för styringheim imorgon 22 Januari

Detta gäller perioden november till januari

Jag har inte fått in några meddelanden alls och jag tror knappast att Styringarna varit sysslolösa .

så snälla tala om vad ni har skapat och hantverkat med, om ni sytt något nytt, hållt i möten, gjort skrållor, lagat banketter, sjungit och spelat eller varit på symöte , det behöver inte vara en hel novell en enda rad räcker bra , tex Hej Jag XXX Har sytt en ny mössa av blått ylle eller hej jag lagade bankett till Lucia och den bestod av .... etc... detta är ett bra sätt att visa för andra vad du är bra på och att du är aktiv innom konst och hantverk så snälla skriv en rad i denna tråd eller skicka direkt till mig på skrahallare@styringheim.se så de får se att vi styringar är bäst  / Lunetta

Åsa vävare
moas-rapport

Ja, vad har jag gjort som hör till styringheims hantverk.

Förra perioden, fast det skulle väl rapporterats tidigare, höll jag ett föredrag på Kapitel under medeltidsveckan om inredningstextilier. och sydde som väl de flesta en del nytt.

Till Lucia blev det ett par nya hättor med vävd kant - två olika sorter för att experimentara vidare med lite olika varianter.

Till lucia blev det också hastig och lustigt en slöja med piplin/"kruseler". Hade tänkt fundera vidare om det under julhelgen, men det får bli en annan gång.

För övrigt testar jag vidare med mina medeltidsvävar och att dokumentera dem på min "medeltidshemsida". Jag har nu skaffat ett par ramvävar och tänker att de ska kunna användas till mindre vävar som dynor, vantar mm. Några kvalitéer är på gång. Tänkte att kanske några kunde bli intresserade av att väva något mindre till sin utrustning i tält eller så. Alltså inte så mycket att visa upp än.

Renika
Antar att det är för sent

Antar att det är för sent nu? Annars har jag hållit i A&S på MTV, delat med mig av mina strumpmönster till flera, hjälpt till med passning och tillklippning av nya dräkter till flera medlemmar och även folk utanför föreningen. Hållit dräktföreläsning för Medeltidsgillet (tillsammans med Åsa bland annat). Broderar och står i som vanligt och försöker engagera flera i Broderigillet. Strävar också efter att engagera mig själv mer i Dragons Needle. Tipsar om broderitekniker och motiv för olika tidsåldrar.

 

Och glömde ju... har illuminerat och kalligraferat några skrållor också...

litenfossing@gm...
Jag är mycket intersserad!

 Hej!

Jag är mycket intresserad av både sömnad och broderi,

hade ingen aning om att det fanns ett Broderigille i styringheim! Givetvis vill jag vara med där,

jag tror jag vet flera som vill det.

jag är lokalombud för Gotlands Broderiakademi så lite kan jag ju!

jag har själv sytt ett antal amatörmässiga medeltidskläder  men jag har inte kunnat delta på symötena..

Men nu skall det bli ändring för Rindi finns ju nu!  nu skall bara tiden fram, men vi skall få lära oss sy  blandannat knekt kläder,

hoppas vi blir många där så småningom!

Problemet för mig är bara det att i många fall ligger lokalerna lite fel för mig, trappor är inte min grej.  

Vi kanske kan träffas hemma hos varandra,  Jag har tillgång till slöjdsal i Östergarn om det kan vara av intresse. 

Hoppas på en produktiv vår bara snön kan lätta lite.

allt gott från Marre

 Marianne Kristiansson 

Alias Marre 

Renika
Broderigille

Hej Marre! Något broderigille för enbart Styringheim finns det inte, där uttryckte jag mig lite oklart, men för Nordmark finns det. Det har ett eget forum på Nordmark.org, som man väljer själv att prenumerera på. Om jag kommer ihåg r'ätt så klickar man i det under inställningar och kommer sedan in i det på samma sätt som i övriga forum. Något annat medlemsskap finns inte och alla intresserade är välkomna!

 

mvh

Renika

Alma van Harderwyk
Marre, det finns hiss in till

Marre, det finns hiss in till Rindi, men det har du säkert redan koll på :-)

 

/Alma

Styringheim är vårat hem

Lunetta
Dags för moas rapport

Dags att rapportera vad Styringarna gjort i konst och hantverks vägar under Aprill-Juni månad

Någon som har något att rapportera från sy eller hantverksmöten, event etc

eller någon som varit flitig och sytt något i värmen ?

svara här i tråden eller maila till skrahallare@styringheim.se

Alla bidrag är välkommna men jag behöver dem före tisdag! // Kram Lunetta

Renika
Gjort under april-juni

A&S april-juni 2010

Jag har varit på Nordmarks universitet i Gotvik och hållit i en broderiworkshop i yttäckande broderitekniker. Sydde  där en läderfingerborg så nu slipper jag sy sönder fingertoppen.

Samordnar och raggar deltagare till Dragons Needle´s broderiutmaning och utmanar mig själv att göra Styringheims vapen i silkesbroderi.

Sytt ett antal nya barnplagg.

Har uppdaterat min hemsida med flertalet nya dräktbilder, startat en dräktsömnadsblogg och lagt upp en facebook-grupp för den. Lagt upp broderibilder sorterade efter stygnsort... www.renika.se

Är även detta år ansvarig för A&S under MTV, vilket innebär en hel del planering av tävling, utställningar och kurser/föreläsningar.

Lunetta
moas rapport

Dags igen för moas rapport

Har du sytt ett nytt plagg, illuminerat scrollor hållit kurser vunnit tävlingar eller gjort något annat innom konst och hantverk  är du välkommen att skriva en rad  elle 2 om detta i denna tråd eller maila till skrahallare@styringheim.se  så kommer det med i raporten.  Om du har färdigheter innom något speciellt ämne som du vill dela med dig av så skriv gärna vad du är bra på ditt namn och telefon nummer så vi kan se vilka färdigheter vi har innom Styringheim. På detta sätt kan vi förmedla kontakter mellan de som vill lära sig saker och de som kan lära ut just detta.

Positionen som skråhållare är även utlyst om det är någon som känner sig manad att ta över detta ämbete.   :)

/ Lunetta

Renika
kurser m.m.

Hej! Både jag och Styrr höll kurs och föreläste under Nordmarks universitetet i höstas, om yttäckande broderi (jag) och bokbinderi samt om armborstets historia (Styrr).

Jag och Tece har påbörjat ett projekt med att sy hattar och huvudbonader efter tyska 1500-talsporträtt. Vi kommer att hålla kurs i det på Kingdom University men ställde ut hattar under Inbördes. Jag har också arbetat fram en modell till och sytt en bältesväska efter flertalet Dürer-teckningar (en stor påse med flera mindre påsar fastsydda runt om).

Hemsidan uppdateras fortlöpande med nya projekt, www.renika.se.

Har även sytt nytt till Etla, fjortonhundratal. Har delat med mig av mönster på strumpor, partlet och annat till andra nordmarkare. Sparar numera ett mönster från varje projekt i mindre skala och har en rätt stor samling nu av hättmönster, strumpmönster, hosmönster och hattmönster här hemma som man gärna får rita av.

 

 

Saga
Nytt plagg och nålbindning

- nålbinder ett par vantar i egenfärgat ullgarn

- syr min tredje kroppsformade ylleklänning

- masstillverkar huvudbonader som döljer mitt korta hår i både blekt och oblekt linne för att matcha mina underklänningar.

 

 

Skarp-Eriks Saga, efterträdare på skråhållarposten

(mundant Sara Nilsson)

 

Fru Skarp-Eriks Saga

MoAS uti Styringheim

Renika
Glömde ju...

Jag samordnar Dragon´s Needles broderiutmaning och har broderat Styringheims vapen i vitt och svart silke.

Morten kanik
gjort 2010

Jag hade inte tänkt att det jag gör kunde falla inom A&S, men det här är vad jag har gjort det här året:

- byggt en medeltidssäng för (högst) två personer. Eftersom Alma och Skafte ville ha sin tillbaka var det bara att göra en egen säng. Den är lite lägre, för vi behöver inte förvara någon rutning under den, endast banankartonger för alla plagg.

- Inspirerad på vårens DW byggde jag en köks-ö (spis) för att slippa gräva eldgrop på Bornholm. Det finns bild på http://naama.textilverkstad.se/#post24

- En kökspall, från vilken man kan vakta elden och ta en matlagningsöl.

- Ett par skor, förstlingsparet.

- Pilgrimsväska med ett vändsytt axelband som jag inte kommer att göra om! Nästa väska, som är sydd med inte klar, den får ett annat axelband, helt säkert.

- Tre bälten med beslag har det blivit. Beslgane köpte vi av polacken, som var på MTV i år, när han var på Bornholm för två år sedan. Sedan har de väntat på att bli fstgjorda till i år.

- Diverse små vävredskap i trä har det blivit under våren.

- Ett dussin pilar eller så.

- Vår gemensamma blogg om vävning innehåller medeltidsrelaterade texter. Några har jag skrivit, fast Åsa är flitigare.

- Två veckor på Middelaldermarked på Bornholm betydde att man under öppettiden 10-17 var ständig "formiddler" (motsv ung museipedagog) kring textil, boende, tältläger mm. Dessutom någon kyrklig procession med full rökelse.

Åsa vävare
Åsa vävares rapport

Vad Åsa vävare har gjort under 2010, som inte rapporterats tidigare.

Vävning
Tagit fram och gjort mönster till den vävda Lödösevanten, två storlekar, herr och dam. Tagit fram och vävt två kvalitéer ulltyg och sytt upp modeller av vantarna som inspiration för även ickevana kamrater.

Bokmärken
Har under året tillverkat ett större antal bokmärken efter medeltida förebilder.

Bornholm Middelaldermarked
Formiddler (motsv museipedagog) av diverse textilhantverk under två veckor.

Media
Startat en blogg om vävning där en del handlar om medeltida textil (naama/textilverkstad.se). Uppdaterat hemsidan www.textilverkstad.se. Där finns en hel del om vårt medeltidsliv, inom och utom SCA.

Garn
Färgat ullgarn för SCA-behov.

DW 2010
Jag höll två kurser. En i att väva kanter och en i att göra bokmärken.

MTV 2010
En föreläsning om tygkunskap. Två kurser att tillverka Lödösevanten. Allt på Kapitelhusgården.

Glättsten
Tillsammans med Visby glasblåseri tagit fram en glättsten efter ett fynd från Gotlands museum.

Dräkt
Några kjortlar 1300-tal med tillbehör har det blivit till mig och kaniken.

Lunetta
Tack för alla inlägg !

Tack för alla fina inlägg... de är nu vidarebefodrade med rapporten som skickades ikväll . För er som inte hunnit skriva era inlägg ännu kan ni skriva dem ändå så kommer de med i nästa rapport av vår nya Moas Saga.

Rok
hantverkat

Jag och John stod i smedjan igår. Jag smidde en sked, john en spade, och vi började gemensamt smida en parerstång till ett rotting-2-handssvärd.

Logga in eller skaffa ett konto för att kommentera